13.8.2012

Toivepostaus: DIY-sängynpääty

Moikka!

Täällä neljän viikon loma on lusittu, tänään vietän tytön kanssa vapaapäivää- pehmeä lasku arkeen :)
Olen makuuhuone- postauksen jälkeen saanut paljon kyselyitä niin kommenttiboksiin kuin sähköpostiinkin itsetehdystä sängynpäädystämme, vanhaan blogiin teinkin siitä ohjeen. Arkistosta löysin sen, joten siirrän sen tänne uuteen.:


DIY- sängynpääty

Tarvikkeet tekemääni 160 cm leveän parisängyn päätyyn:
 • 21 mm paksu 110x186 cm vanerilevy (ei filmivaneria, se on liian kovaa)
 • 10 cm paksu 190x70 cm patja
 • valkoista keinonahkaa
 • sinkiläpyssy + 16mm niittejä (isommat menee läpi, pienemmät eivät riitä kiinnittämään tukevasti)
 • apuri (kaksivuotias jokapaikanhöylä ei valitettavasti riitä vaikka melkein joka kuvassa vilahtaakin) :)

Aloita päällystämällä vanerin patjattomaksi jäävä alaosa nahalla. Vedä nahka todella tiukaksi vanerin alla jotta se ei jää pussittamaan.Käännä nahan reuna päädyn selkäpuolelle vetäen tiukasti.Kiinnitä nahan reuna molemmin puolin niiteillä vaneriin. (Alla näkyvä valkoinen levy on vain työalusta, ei kuulu päätyyn- jätä siis huomiotta)Molemmat puolet niitattuna ja pääty oikein päin käännettynä.
Päädyn ollessa valmis, nahkaosa tulee siis lattiaa kohden ja tässä näkyvän paljaan vanerin päälle tulee päätyyn käytettävä patja.

Mittaa nahasta sopivan kokoinen pala joka riittää peittämään vanerin päälle asetettavan patjan ja reunoja jää vielä sen verran yli, että saat niitattua ne takapuolelle.
Aseta nahkakappaleet sitten päällekkäin oikeat puolet vastakkain ja niittaa ne molemmat kiinni vaneriin aivan yläkulmastaan.Sen jälkeen aseta patja paljaan vaneriosan päälle ja heitä äsken kiinniniitatun nahan vapaa osa patjan yli.Nyt käännä koko pääty nurin.


Aloita kiinnittämällä yläosa (yläkuvassa vasen reuna)
Vedä nahkaa todella tiukasti ja kiinnitä nahka päädyn yläosasta kiinni vaneriin.Yläosan ollessa kiinni, siirry sivuihin:
Tee nahasta tiukat laskokset (kts.kuva alla) ja kiinnitä selkäpuolelle niiteillä.Tässä pääty valmis, nurinpäin.
Käännä pääty oikein päin ja tarkista että nahka on varmasti tiukasti patjan päällä ilman kupruja tai vekkejä.Tässä pääty sivulta.Tässä pääty omalla paikallaan sängyn takana. Halusin tarkoituksella päädystä leveämmän kuin sänky on, jotta se ei paksummallakaan päiväpeitteellä näytä hassulta ja myöhemmin on päädyn suhteen varaa hankkia hiukan isompi sänky.Yöpöytinä Ikean Beståt, valaisimet Pentik.

Kaksi tuntia, siinä se! Tässä vielä ostoinfo ja kustannuslaskelma:
 • patja 35; Jyskistä
 • vanerilevy 29;
 • nahka 12; Kangastukusta
 • sinkiläpyssy omasta takaa
= yhteensä 76;


Lisätietoja ja tarkennuksia saa kysyä jos (ja kun, heh hee!) joku asia jäi hämärän peittoon ;)


- J


53 kommenttia:

 1. Ihan mieletöntä, että joku osaa tehdä tuosta vain noin upean sängynpäädyn! Varokaa vaan, kohta saattaa sataa tilauksia! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! No tää on oikeesti tosi helppo tehdä, mutta näyttäähän se hienolta :)

   Poista
 2. Tosi hieno tuli kyllä! Meilläkin on itsetehty sängynpääty 180 cm parisängyssä. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sängynpäädyt on helppoja tehdä itsekin, varsinkin jos takapuolen voi jättää seinää vasten ihan viimeistelemättä :) Samoin sulle Sally!

   Poista
 3. Olet kyllä näppärä käsistäsi! Tulos on kaunis. Koskaan ei uskoisi, että tuo on itse väännetty. =)

  VastaaPoista
 4. Tarvitseeko tuota kiinnittää seinään? Pysyykö paikallaan ilman?

  T. Utelias :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvi kiinnittää kun sängyn työntää ihan siihen kiinni :)

   Poista
 5. Hei!

  Hienosti tehty! Mistä ostit vaneria?
  T: Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vaneri on puutavaraliikkeestä, ihan googlettamalla löydetty. Sillä tavoin löydät itseäsi lähinnä olevan liikkeen!

   Poista
 6. moikka!

  aivan ihana sängynpääty! paljonko tohon menee kangasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   En muista mittoja, mutta kankaan menekkiinhän vaikuttaa itse päädyn koon lisäksi mm. patjan paksuus, joten kannattaa mitata sitten kun on hankkinut sekä vanerin (sitäkin monena paksuutena) ja patjan! Kuten kuvista ja ohjeesta huomasit, kangasta tarvitaan vain päädyn näkyvälle puolelle, menekki on siis aika pieni.

   Poista
 7. Kiitos tästä postauksesta.. uskaltauduin itsekin tekemään tänään sängynpäädyn osittain tällä ohjeella. Me laitettiin vaan vielä napit tuohon ns. salmiaikkimallisesti. Ihan samaan hintaluokkaan en kyllä itse päässyt.. euroja taisi palaa n. 130e. Mutta ei ollut kauhean hankalaa ja tuli todella hieno :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että uskaltauduit! Mä en uskaltanut alkaa laittamaan nappeja, vaikka olisin halunnut...pelkäsin saavani rei'ille koko päädyn! Kauhukuvana oli miten napit uppoaa patjan sisään ja jäljelle jää vain kolo nahkapäälliseen :)

   Sä valitsit varmaan hiukan hinnakkaampia materiaaleja, mä tarkoituksella otin mistä halvimmalla sain! Kangastukku on tosi edullinen paikka ostaa sisustuskankaita.

   Poista
  2. hieno on pääty :) Sen verran kysyisin että miten tuo nappien laitto onnistui?

   Poista
  3. Kiitos :) Niin siis mehän ei nimenomaan laitettu nappeja... Alkuperäisen anonyymin kommentoijan projektista en osaa sanoa kuinka hänen napitus onnistui!

   Poista
 8. Miten sait noin halvalla tuon nahan? :) Kun katsoin sivuilta, niin hinnat oli n. 20e/m
  -Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, ihan tuolta Kangastukusta jonka tuossa ylempänä kerroinkin :) Täytyy muistaa että tämä postaus ja pääty on tehty kesällä 2011, joten kankaiden hinnat ovat varmasti nousseet eikä samaa kangasta ehkä enää edes ole valikoimissa!

   Poista
 9. Aivan, olet oikeassa! :)
  Kiitos paljon tästä postauksesta!
  -Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydät haluamasi kankaan! Onneksi tähän päätyyn ei mene paljon kun ei tarvitse päällystää takapuolelta :)

   Poista
 10. Vanerisi oli 186cm ja patja 190cm, lyhensitkö patjan saman mittaiseksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tietenkään lyhentänyt :) Kuten moneen otteeseen ohjeessa sanon, kangas tulee vetää todella tiukkaan patjan ja vanerin päälle. Jos patja ja vaneri ovat täysin saman kokoiset, nahka menee vetäessä kulmista rikki. Siksi muutama sentti ylimeääräistä on tarpeen!

   Poista
 11. Okei, tuossa yhdessä kuvassa näyttävät niin saman mittaisilta, kännyllä ku selailen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin näyttää! Eikä patja tosiaan menekään kuin sen pari senttiä yli, painuu kasaan kun nahan pingottaa päälle. Voi tän varmaan tehdä tismalleen samankokoisilla kappaleillakin, mutta kangas menisi helposti rikki kun sitä kiskoo. Suosiolla pelasin itse varman päälle ;)

   Poista
 12. Hei, hauska ykistyiskohta laittaa sängyn alapuoleinen osa ilman pehmustetta. Jäin kuitenkin miettimään, miltä pääty näyttää luonnossa, kun se on nyt leveämpi kuin sänky, mutta alaosassa ei ole niin paksua pehmustetta? Suositteletko tekemään mieluummin näin vai samalla pehmustepaksuudella koko pääty?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnossa näyttää samalta kuin näissä kuvissa, niistäkin varmaan saa aika hyvän käsityksen? Tuossa vasemmassa reunassa on "tunnisteet" osio, sieltä kun valitsee "makuuhuone" löytää muitakin postauksia missä meidän makkaria ja sängynpäätyä näkyy!
   Toki voit tehdä päädyn ihan miten itse haluat ja varsinkin jos löydät sopivan levyisen patjan :) Ohje toimii varmasti minkä kokoisella patjalla tahansa.

   Poista
 13. Tosi näpsäkkä idea ja hyvät ohjeet!

  VastaaPoista
 14. Ihana sängynpääty! Kuinka paljon nahkaa tilasitkaan, muistatko ollenkaan?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   En valitettavasti muista, mutta nahan menekkiinhän vaikuttaa aina kankaan mitat ja valitsemasi patjan ja vanerin koko. Se menekki täytyy siis mitata aina jokaiseen päätyyn erikseen kun materiaalit on päätetty. En siis osaa antaa mitään yleispätevää menekkiä!

   Poista
 15. Kiitos selkeästä postauksesta! Selailin blogeista eri ohjeita ja tää vaikutti helpolta & lopputulos on tyylikäs. :) Tilasin jo keinonahan ja patja on omasta takaa, nyt pitää enää metsästää jostain rautakaupasta vaneri. Kädet jo syyhyää päästä tekemään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että oli hyötyä! Pääty on tosi simppeli ja helppo tehdä, ei voi mennä vikaan :)
   Työn iloa!

   Poista
  2. Kiitos, oli tosi hyvät ohjeet ja kuvat :-)

   Poista
 16. Hei,
  Kiitos kivasta ohjeesta! :)
  "Apurini" oli sitä mieltä, että olisitte halvalla vanerin ostaneet(?) Joten olisinkin kysynyt, mistä ostitte puuvanerin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Vaneri on rakennustarvike Nybergiltä :) Sieltä me haetaan puutavara, edullinen paikka.
   Mutta hinnathan on saattaneet tässä ajan kuluessa hyvinkin hiukan nousta!

   Poista
 17. Hei,
  Kiitos kiva ohjeesta. :)
  "Apurini" oli sitä mieltä, että olisitte vanerin halvalla ostaneet(?) Joten kysyisinkin, että mistä ostitte puuvanerin?

  VastaaPoista
 18. Hei, olisin kysynyt että voiko päätyä kiinnittää jenkkisänkyyn... Jos sänky ei ole seinää vasten vaan ikkunaa vasten..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, voi kai. Meillä ei tosiaan ole mitään kiinnityssysteemiä joten en tiedä miten sen tekisi mutta etteköhän te jonkin ratkaisun keksi! Ruuveilla vaikka kiinni jos ei muuta ;)

   Poista
 19. Moikka! Mistä ostit keinonahkaa? Itse meinasin juuri tolla sun ohjeilla tehdä päädyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   Kangas on Kangastukusta, verkkokaupan kautta tilasin! Heillä on tosi kattava tarjonta kankaita :)
   Tätä samaa ei ehkä ole, samaan hintaan ainakaan, mutta täältä saa silti varmaan edullisimmin!
   Onnea projektiin, pääty on tosi helppo tehdä kaverin kanssa kun nahan kiinnitys ei ole niin nokonnuukaa. Senkun räiskii sinkiläpyssyllä sen vaan tarpeeks tiukkaan takapuolelle kiinni! :)

   Poista
 20. Hei! Onko vanerilevyn mitat siis näin: Korkeus 110cm ja Leveys 186cm? Ja riittääkö tuon kokoinen patja vaikka mitat olisivatkin: Korkeus 120cm ja Leveys 170cm? Kiitos jo etukäteen vastauksesta! :) Ja btw aivan upea tuo sängynpääty, pakko uskaltautua myös kokeilemaan itse! :>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, mitat olivat juuri nuo! Me haluttiin ettei pääty nouse liian korkealle sänkyyn nähden, siksi meillä korkeus oli tuo. Toki voit tehdä minkä korkuisen vaan.
   Patjan ja vanerin 4cm mittaheitto on tarkoituksella harkittu, jotta patja jää sen kaksi senttiä yli vanerilevystä. Näin ollen sen saa vedettyä "muhkeammaksi" päällystetteäessä. Jos ne olisivat saman kokoisia, päädyn reunoihin ei muodostuisi sellaista pulleutta ja pyöreyttä jota haettiin, päinvastoin, nahka voisi jopa mennä puhki kun sitä kiristäisi jos patja ei olisi isompi levyä.
   Pyydä siis puutavaratoimittajaa leikkaamaan haluamasi kokoinen vanerilevy ja mitoita patja siihen niin että patja on levyä sen 4cm pidempi! Eli käytännössä joudut patjan leikkuuhommiin, ellet sitten hoida hommaa kalliimman kautta ja hae etolasta mittaan leikattua vaahtomuovia (se jos mikä maksaa mansikoita) ;)

   Kiitos kehuista, kannattaa kokeilla tehdä itse- on helppoa ja kivaa! :)

   Poista
 21. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 22. Ok,selvä. Itse tykkään hieman korkeammasta päädystä eli tuohon sinun mittakorkeuteen 5-10cm lisää ettei tule kuitenkaan liian korkea vaikka on tuokin upea! Mutta patjan leveys saa olla sama kuitenkin kuin sinulla vaikka tekisin hieman korkeamman päädyn? Koitan nimenomaan päästä edullisimman kautta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patjan leveyshän on suhteessa tekemäsi päädyn korkeuteen. Eli sun kannattaa tarkistaa että patjan leveys tosiaan riittää haluamasi korkuiseen päätyyn, sängynpäädyssä käytetyn patjan alareuna nimittäin ikäänkuin lepää sänkysi runkopatjan päällä, kuten kokoamiskuvastakin näkyy. Meillä pääty siis nousee sen n. 70cm runkopatjan yläpuolelle, eli juurikin päädyn valmistamiseen käytetyn patjan leveyden verran :)

   Poista
 23. En oikeen ymmärtänyt "patjattoman kohdan" laittoa... Onko nahka niitattu kiinni patjan alta, keskeltä vaneria? Vai pysyykö paikoillaan kun kiristää riittävästi? :s

  VastaaPoista
 24. Tehtiinkö tämä pääty siis 160 cm leveään sänkyyn?

  VastaaPoista
 25. Hei. En tiedä onko tämä vielä aktiivinen, mutta kysymys: onko patjattoman osan päällystäminen pakko? Jos se ei laisinkaan näy sängyn alta? Vaneri ja patja hankittu jo aikoja sitten, nyt olen tilaamassa nahkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Ei tietenkään, etenkin jos se osa jää kokonaan piiloon. Meillä se näkyi, joten siksi haluttiin se päällystää :) Tsemppiä päädyn tekoon!

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! :)