15.5.2013

Terassi-suunnitelmia


Huh, viikonlopusta jotenkuten selvitty- ei mennyt ihan suunnitellusti todellakaan! Mutta ei ikävistä asioista sen enempää, mukavia on kivampi miettiä :)

Pikkuhiljaa pitäisi alkaa terassi-suunnitelmat hahmottumaan, mutta kuinka vaikeaa se onkaan! Meillä terassialuetta on todella PALJON, joten se on pihanlaitossa myös suuri kustannuskysymys. Terassialue on rakennusvaiheessa suurimmaksi osaksi jo betonista valettu talon ympärille, mutta aiomme laajentaa oleskeluterassia myös takapihalle rinteen alle pienen metsikön keskelle. Värit haluamme pitää mahdollisimman simppeleinä ja pintojen helppoina hoitaa. Värimaailmassa sekä terassille että kalusteisiin olemme päätyneet pitkälti samaan kuin talossammekin: mustaan, harmaaseen ja valkoiseen. 
Terassin funktio olisi meillä toimia kesällä toisena olohuoneena ja myös ruokailutilana.


Pinterest

Terassin pinnoittamisessa olemme harkinneet (ja luopuneet) sen jättämistä betonipintaiseksi, ihana värisävy ja betonihan ylipäänsä on materiaalina minulle tunnetusti rakas :) Nyt kuitenkin muutaman kesän betonisen terassin kanssa eläneenä joudumme toteamaan ettei se ainakaan pinnoittamattomana meille sovi: se pölyää betonipölyä sisälle saakka. Betonin pinnoittamisessa eniten pelkään sen ihanan mattaisen pinnan muuttumista kiiltävämmäksi ja sen värisävyn vaihtumista vihertävään. Laatoittamistakin harkitsimme, mutta yhtäkaikki luovuimme siitä nopeasti- juurikin kustannussyistä. Muista vaihtoehdoista mielessämme kävi komposiittilauta ennenkaikkea sen helppohoitoisuuden vuoksi, mutta törkeän kallista sekin ja varsinkin harmaansävyisenä todella muovisen näköistä. 

Jäljelle jäi siis aito puu. Puuvaihtoehdoista silmäämme on tähän mennessä eniten miellyttänyt ajan harmaaksi patinoima lehtikuusi, emme vain jaksa odottaa 15 vuotta sen kauniiksi muuttumista, joten jollakin puunvärinen lauta on käsiteltävä kauniin kuultavan harmaaksi. Öljyämällä ehkä?

kuvassa oleva lehtikuusilauta 17 vuotta vanhaa.

 Jottei tunnelma terassilla menisi liian romanttiseksi, kuten helposti ajan patinoiman näköisen puuterassin kanssa saattaa käydä, kalusteet saavat olla rosoisen pelkistetyt ja modernitkin. Ruokailupöydäksi alumiini / teräsrunkoinen betonilevyinen pöytä ja sen ympärille simppelit tuolit. Itse tuolit ovat vielä haussa. Kartellin Masters- tuoleissa olisi sitä jotakin, modernia helppohoitoisuutta, mutta kalliithan ne toki ovat. Ruokailuryhmä sijoitetaan grillin lähituntumaan.Kivipöytä ja tuoli room21 Mitä tulee erilliseen rinteen alas rakennettuun terassialueeseen, kiinteärakenteisen mustaksi käsitellyn pulpettikattoisen paviljongin alla voisi toimia mukavaan istuskeluun sopiva ulkosohvaryhmä, mustaa polyrottinkia vaaleilla tai harmailla päällisillä. Paviljongin ulkopuoliselle auringonotto-terassille samaa materiaalia oleva aurinkovuode ja muutama suuri valkoinen ruukku havuille.


 Ihania betonikalusteita löytyy myös Vepsäläisen kesämallistosta! Erityisesti tuo pitkä penkki vaikuttaa tosi kivalta, pöytä taitaisi olla ainakin meille liian pieni.

Miltäs suunnitelmat kuulostaa? Kalliilta, eikö ;)
- J
Kuvat lainattu: Pinterest, room21, Vepsäläinen, Laituriopas, Masku

12 kommenttia:

 1. Hyvä juttu, että alat olla kunnossa : )

  Samaisia terassipohdintoja on ollut meilläkin,
  siksi olikin niin kiva lukea sun mietteitä.
  Ja aina toisilta saa hyviä ideoita : )
  Meidän on tarkoitus nyt viimeistään alkukesästä
  öljytä terassit mustanharmaiksi - sävy testattiin jo viime syksynä. Sitten takapihalle on suunnitelmissa jatkaa terassialuetta, mutta
  siinä kohtaa pitää tosiaan miettiä jo sitä
  kustannuspuolta.

  Teidän suunnitelmat kuulostaa oikein hyviltä!
  Eikun hommiin vaan : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa tässä toivutaan, rauhallisesti vaan on otettava nyt.

   Hyvältä kuulostaa teidän terassin sävy! Samaa mietittiin mekin ensin, mutta hiukan pelkään että meidän massiivisesta terassialueesta tulee niin tummana liian synkkä. Täytyy vielä pohtia :)

   Poista
 2. Suunnitelma kuulostaa hyvältä. Ja teidän näköiseltä, pitkäikäiseltä ja järkevältä. :)
  Puss. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että näytetään pitkäikäisiltä ja järkeviltä, hah haa! :D
   Vitsivitsi, vakavasti puhuen siihen juuri tähdätään terassin laitossa! On sen verran kallista hommaa ettei sitä ihan joka kesä uusiksi laiteta.

   Kiitos <3

   Poista
 3. Kuulostaa hyvältä ja kauniilta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin minustakin! Voi kun joku vaan näkisi mun pään sisään ja tekis kaikesta valmista ;)

   Poista
 4. Tykkään! Saman tyyppiset suunnitelmat meilläkin. Harmi vaan, että noihin terassijuttuihin uppoaa rahaa ihan törkeesti. :/ Mutta mihinpä ei? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niimpä! Ja tähän päälle vielä maansiirtotyöt, mullat, katteet, kivet, sepelit ja hiekat kasveista puhumattakaan... jaiks :)

   Poista
 5. Ihana blogi sinulla!!Ensimmäistä kertaa kommentoin tänne :)
  Me käsiteltiin miedän terassi antiikinharmaalla puuöljyllä, kertaalleen vedettiin se puun pintaan ja tuli juuri sellainen "vanhan" puun värinen :) tokihan värin lopputulos riippuu puun väristä ja meilläkin on puu ollut pari kesää ilman öljyä ja nyt sitten pestiin ensin terassipesurilla ja sitten vaan öljy perään..Ja jos ei valmiista kartasta väriä löydy niin ainahan niitä sävytetään asiakkaan toiveen mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kiva että kommentoit :)

   Kiva kuulla että käsittelemällä voi saada lähes autenttisen kelottuneen näköisen pinnan lautaterassille! Kuulostaa tosi hyvältä :)

   Poista
 6. Suomela-lehdessä oli kerran juttua muistaakseni sinkki tai rautaoksidista jolla puun saa "vanhan"näköiseksi. sitä ilmeisesti sivellään puun pintaan ja harmaantuminen alkaa melkein saman tien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästäkin vinkistä!
   Koitin googlettaa tietoa tuosta käsittelystä, mutta ei löytynyt, harmi! Öljyäminen kuulostaa jotenkin "turvallisemmalta", ehkä koitamme kuitenkin etsiä sopivan öljysävyn :)

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! :)