24.3.2014

Unelma rakennettu!

Kun pääsin mukaan Indiedaysin ja K-Raudan järjestämään Kodin unelmia- kampanjaan kertomaan oman aiheeseen liittyvän unelman, ei kauan tarvinnut miettiä mikä se omalla kohdallani on. Unelma on Koti. Oma koti! Itse rakennettu! Tämä talo on minulle ja miehelleni kolmas yhteinen asunto, tytöllemme toinen ja pojallemme ensimmäinen.Olemme mieheni kanssa molemmat varttuneet lapsuudesta asti omakotitalossa, joten koimme aina että kerrostaloasuminen ja vuokralla oleminen olivat meille vain pakollinen välivaihe. Nuoruudessa tärkeintä tietysti olikin että heti ovesta kadulle astuessa lähellä olivat baarit, ravintolat ja kahvilat.  Puntaroimme sekä valmiin, vanhan talon ostoa, että uuden rakentamista. Kiersimme kymmenissä asuntonäytöissä ja aloimme jo olla aika epätoivoisia, sillä meidän näköistä kotia ei vain löytynyt. Tarjouksiakin tehtiin, mitkä eivät luojan kiitos menneet läpi, sillä nyt saattaisimme asua talossa joka olisi vain "ihan ok". Välillä hautasimme koko ajatuksen, mietimme että "sitten joskus". Se joskus- hetki tuli kun esikoisemme sitten yllätyksenä ilmoitti tulostaan. Oman "oikean" kodin hankkiminen tuntui entistä ajankohtaisemmalta. Talon rakentaminen tuntui ensin ajatuksena pelottavalta. Jotenkin paljon pelottavammalta kuin valmiin vanhan talon osto. Vaikka niinhän se menee, että kun itse tekee, niin tietää tasan tarkkaan mitä minkäkin harkon ja villan alla on! 

Ehdimme käydä useammankin talosuunnittelijan luona, mutta kemiat kohtasivat ensimmäisen kerran vasta arkkitehti Päivi Vuoren kanssa. Omatalojen valikoimasta valitsimme meille pohjaltaan sopivimman talomallin, jota sitten lähdetiin muokkaamaan. Päivi jaksoi loputtomasti kuunnella muutosehdotuksiamme ja toiveitamme, piirsi uudelleen ja uudelleen kyseenalaistamatta tai väheksymättä toiveitamme. Hänestä oikeasti paistoi into ja halu suunnitella ihmisille Koteja, ei vain taloja. Hän auttoi myös näkemään ja hahmottamaan talon sellaisena kuin se tulisi valmiina olemaan, se on joskus haastavaa pelkkää pohjapiirrosta katsellessa :)

1444 neliön tontti löytyi läheltä kaupunkia, kuitenkin sopivan suojaiselta, metsäiseltä ja kallioiselta uudelta asuinalueelta, jossa onkin paljon lapsiperheitä. Alusta saakka oli selvää, että talo rakennetaan itse. Asuinalueellamme ei onneksi ole kovin tiukkoja määräyksiä talojen ulkonäön suhteen, joten saimmekin vapaasti päättää millaisen ja minkä värisen talon haluamme. Päädyimme puurunkoiseen, pulpettikattoiseen valkoisella tiilellä vuorattuun yksikerroksiseen taloon, joka rakennettiin loivaan rinteeseen hiukan eritasoon.
Meillä ei ollut ennestään mitään kokemusta talon rakentamisesta, mutta omat talonsa rakentaneet vanhempamme ja loistava vastaava työnjohtaja olivat korvaamattomaksi avuksi. Itse odotin tyttöämme ja asuin lähinnä yksin kaupungissa koiramme kanssa kerrostalokolmiossamme miehen painaessa pitkää päivää ensin töissä ja sitten raksalla. Työmaalla minusta ei juuri apua ollut, mikä tuntui usein todella turhauttavalta. Päätinkin sitten olla apuna siinä missä voin, leivoin raksalle pullaa minkä kerkisin! :)
Asuinneliöitä on 148. Toiveena meillä oli avara ja valoisa koti, ja siinä olemme mielestämme onnistuneet! Katto jätettiin olohuoneessa ja ruokailutilassa korkeaksi, ikkunoita on paljon ja niiden tuomaa luonnonvaloa on vielä pyritty maksimoimaan oikein sijoitetuilla peileillä. Oikeastaan koko talo makuuhuoneita ja saunaosastoa lukuunottamatta on avointa tilaa. On toki asioita ja valintoja jotka nyt tekisimme toisin, mieli ja maku muuttuvat vaikka suunnitteluvaiheessa yritimme tehdä mahdollisimman ajattomia valintoja ja kauaskantoisia ratkaisuja. Suunnitteluun käytettyä aikaa ei voi kylliksi korostaa!
Vaikka meidän kotikaupungissamme ei K-Rautaa olekaan, siellä tuli usein käytyä matkankin päässä hakemassa raksalle tarvikkeita ja myöhemmin pintamateriaaleja. Valikoima oli hyvä ja palvelu myös! Omatalot kuuluvat myös K-raudan valikoimaan.
Vaikka talonrakennus oli todella rankkaa aikaa meille kaikille, en vaihtaisi sitä mihinkään. Olen iloinen että uskalsimme ryhtyä siihen. Tässä talossa on jo ehditty viettää monet kivat juhlat kera ystävien ja sukulaisten, mutta ennenkaikkea täällä on eletty sitä parasta, ihan tavallista lapsiperheen arkea <3 Talo on edelleen meillä vaiheessa, piha laittamatta ja sisälläkin vielä riittää duunia. Mutta olemme kodistamme ihan eri tavalla ylpeitä ja kiitollisia kuin jos joku toinen olisi tämän rakentanut. Lisää kuvia meidän kodista löytyy tunnisteen "oma koti"- alta :)

Haluankin rohkaista kaikkia tavoittelemaan omaa kodin unelmaansa, oli se sitten se oma talo, pieni pintaremppa tai vaikka ulos nikkaroitu pihakeinu jossa ottaa kesällä pienet päikkärit ilta-auringossa! K-raudasta saa apua ja neuvoja unelman toteuttamiseen ja osallistumalla kilpailuun voi voittaa vielä pääomaakin sen toteuttamiseen. K-raudan Facebook- sivulla voit osallistua "Mistä unelmoit kotonasi"- kilpailuun, jossa palkintona jaetaan viisi sadan euron lahjakorttia K-rautaan. Kilpailu on voimassa 10.3- 16.4.2014.

https://service.dingleapps.com/app/share/26/129762323740111


Unelmat on tehty toteutettaviksi!


- Jenni
7 kommenttia:

 1. Huikea unelma, jonka muutitte kovalla työllä ja periksiantamattomuudella todeksi. Moni haaveilee samasta, tai lähinnä kotiin liittyvistä asioista ja jättää kuitenkin ne puolitiehen ajatellen; se on varmasti liian vaikeaa tai en osaa. Höpöhöpö sanon minä! Unelmat on juurikin tehty toteutettaviksi, vaikka työtä ja opettelua vaatisikin.

  Teillä on uskomattoman kaunis koti, kyllä kelpaa olla ylpeä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jutta! Niin upea koti on teilläkin ja olette eläviä esimerkkejä siitä, kuinka tehdään mieleistä remppaamalla ja tuunaamalla. Oikea inspiraatiopankki teidän blogi ja koti :)
   Moni tosiaan pelkää turhaan rakentamista tai remontoimista, kun jotain tarpeeksi haluaa sen toteuttaa kyllä menemällä vaikka läpi harmaan kiven! :) Ei se helppoa ole, mutta palkitsevaa kyllä <3

   Poista
 2. Kyllä on ihana koti teillä. Meidän perhe odottelee vielä "sitten joskus"- aikaa :)

  Oon saanut kivoja ideoita blogistasi, erityisesti vaatehuoneeseen joku aika sitten, kiitos vaan :) Nyt olisinkin kysynyt, että mistä olette ostaneet verhotangot keittiöön ja olkkariin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä se aika vielä koittaa :)

   Ja hei, kiitti vinkistä. En olekaan pitkään aikaan postannut noista verhosysteemeistä, voisin tehdä niistä ihan oman postauksenkin! Jos et malta odottaa, niin sivupalkin haku- laatikkoon kun syöttää verhotangot niin pitäis löytyä vanhaa juttua :)

   Poista
 3. Täällä kamala talokuume!
  Teidän talo on todella upea! :)
  -L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talokuume on paha sairaus :D Tsemppiä sen selätykseen ;)
   Ja kiitos! :)

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! :)