15.11.2014

#hästäg #hääahdistus!

Se tuli ihan puskista. Yhtäkkiä, lähellä keskiyötä, juuri tietokonetta kiinni laittaessa. Hyppäsi silmille varoittamatta. Hääahdistus. 

Olen kirjautunut muutamaan hääblogiin lukijaksi jo joskus pari vuotta sitten. Silloin kun häitä alettiin suunnittelemaan, ennenkuin ihana yllätys, nyt jo yksivuotias Sisu-poikanen, ilmoitti tulostaan. Alun alkaen meidän oli siis tarkoitus mennä naimisiin viime kesänä 2014, mutta kuinkas ollakaan, oli vähän muuta :D Ja koko ajan tuntuu että olisi jotain vähän muuta: liian vähän aikaa, liian vähän rahaa, liian vähän hermoja. Olemme jo pohtineet josko siirtäisimme häitä sittenkin vielä vuodella eteenpäin. Minun ollessa hoitovapaalla ja pihan kuntoon laittamisen niellessä tuhansia euroja, rahaa ei ole voinut siirtää häitä varten säästöön senttiäkään.

Olemme pyöritelleet ajatusta maistraatista, mutta jotenkin sellainen "ruokatunnilla naimisiin"- tapa tuntuu meistä kovin kylmältä ja käytännölliseltä. Jaksan kuitenkin edelleen haaveilla siitä naisen elämän ihanasta prinsessapäivästä kauniissa puvussa ja kampauksessa, komeasta sulhasesta odottamassa alttarilla ja ikimuistoisista bileistä kera meidän kaikkein rakkaimpien ystävien ja sukulaisten. Ja mistä se ahdistus sitten iski? Erehdyin avaamaan erään hääblogin, jossa suunniteltiin jo täyttä häkää 2016 loppuvuoden häitä! Kirkko oli varattu, juhlapaikka samoin, puku mietittynä, pitopalvelut ja bändit varattuina ja krääsää hommattuna laatikoittain. Siinä mä sitten istuin keskellä yötä hyperventiloimassa tietokoneella muun perheen nukkuessa. Päässä alkoi soimaan- ei suinkaan Mendelssohnin klassinen häämarssi- vaan Anne Mattilan Perutaan häät, tarttuvana rallatuksena. Hain kaapista Snickersin ja päätin unohtaa etten viimeisten labratulosten mukaan saisi enää syödä maitotuotteita ja että mahtuakseni ensi kesänä hääpukuuni minun pitäisi laihduttaa.  Joten nyt ahdistaa. BIG time.
Olen nähnyt painajaisia joissa häämme muistuttavat Tuksun häitä kaikessa karmeudessaan, sellaisia joista herää omaan huutoonsa kylmä hiki otsalla. Eihän sen tältä kuuluisi tuntua? Kaikki väittävät että häissä parasta on juuri se ihana häiden suunnittelu? Todellako?! Niinpä taas jälleen kerran herätän henkiin Pinterestin Wedding- inspiration kansion ja yritän pysyä tolkuissani. Ostan jonkun hemmetin hää-lehden, jossa kerrotaan ranskalaisin viivoin mitä minun olisi pitänyt tehdä jo puoli vuotta sitten. Otan työn alle pitopalveluiden, bändien, häämarssien, vihkijöiden ja valokuvaajien läpikäymisen. Olenko mä nyt oikeasti jotenkin luonnoton morsmaikku, vai onko joku muukin häitä järjestävä uponnut samaan ahdistuksen suohon?
 Ensi kesää odotellessa...


Jenni

* Kuvat lainattu sivustolta someecards.com

12 kommenttia:

 1. Hengittele ihan rauhassa vaan :) Me alettiin suunnitella vuotta ennen h-hetkeä ja budjetti suunniteltiin ettei tulisi yllättäviä kuluja. Puvunkin vasta tilasin maaliskuussa ja sain sen alle kk ennen häitä (häät olivat heinäkuussa). Tietenkin isommalla paikkakunnalla kirkko ynnä muut pitää varata aikaisemmin. Miehelle vaan lista asioista, jotka sen pitää tehdä ;) Meillä mies askerteli kutsukortit, oli hääpaikkaan yhteydessä ja ynnä muuta. Loppujen lopuksi päätin, että hiiteen turha stressaaminen ja kaikki menee omalla painollaan, kunhan on vaan pappi kirkossa ja ruokaa juhlapaikalla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teillähän alkoi suunnittelu hyvissä ajoin!
   Eniten juuri stressaan siitä ettemme ehdi / muista / tajua huolehtia ajoissa kaikkia häiden suuria linjauksia kuntoon. En niinkään niistä pikkuviilauksista stressaa, mutta juurikin pitopalvelu, kakku, kirkko jne. olisi hyvä olla hanskassa jo hyvissä ajoin... huh. *hengittelee rauhassa paperipussiin* ;)

   Poista
 2. Äläpä nyt hätäile!!! Me suunniteltiin häät 5 kuukaudessa!!! Niistä tuli ihanat ja meidän näköiset, eikä edes kovin suurella budjetilla! Yhdessä tekemällä pääsette helpommalla! Ja hei, mihin niitä ziljoonia koristeita tarvitsee? Kukaan ei muista oliko teillä toisiinsa sointuvat ohjelmalehtiset ja servetit.. Se minkä ihmiset muistaa on tunnelma!! Että ihan relax vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ziljoonia koristeita, ei sointuvia servettejä, mä ressaan kirkosta, pitopalvelusta, bändistä, juhlapaikasta ja muista isoista linjoista! :D
   En halua järjestää häitä joihin on unohtunut varata pitopalvelu, kukat, musiikki jne. Koristeista viis.
   Enkä vielä ole keksinyt miten rennosti tämän asian hoitaisimme, yleensä öisin lasten mentyä nukkumaan kun vihdoin kuulemme myös toistemme ääntä ja omia ajatuksiamme. Tämän takia ihmiset menevät naimisiin ENNEN lapsia :D

   Poista
 3. Hehehehee, nou hätä, ihana nainen. Mä suunnittelin meidän häät tasan 11 viikossa, ja ne oli kaikin puolin ihan mielettömät! :) Jos tietää mitä haluaa, on homma helppoa. Sit jos sattuu olemaan sitä en osaa päättää mitään -sorttia, niin voi joo olla hieman haastavampi homma, mutta kandee vetää eka isot linjat selviks ja lukkoon, ja miettiä sit vasta niitä pienempiä juttuja.

  Mä hankin esim. hääpuvun vasta viis viikkoa ennen häitä, kun eka ulkomailta tilattu ei ollutkaan pööfekt väriltään, muttei siinäkään mitään paniikkia ehtinyt syntymään. :D Mut mä oonkin luonteeltani vähän lunkimpi, enkä osannut hirveesti tota päivää ressata. Mun kaasot olit ihan tärinöissä ennen h-hetkeä, ja mä vaan naureskelin niille, että hyvin se menee, haha! ;)

  Tsemppiä hommaan, vuodessa ehtii järkätä viidet häät ihan helposti, eli no worries ja muista nauttia (edes vähän) tästäkin ajasta. ;) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää paineita, hitsi sähän olet oikea wonder woman! :D
   Mistähän tuota tarmoa ja asennetta saisi hommattua, hmmm. ;)
   Ja todella rennosti olet kyllä osannut asiat ottaa puvunkin kanssa, saas nähdä kuinka mulla käy! Jaiks!
   Kiitos tsempistä Taru <3

   Poista
 4. Ei mitään hätää! Meillä suunniteltiin häät kuudessa viikossa. Mies kun päätti haluta naimisiin yhtä aikaa esikoisen ristiäisten kanssa. Miehellä oli kyllä suunnitelmissa pieni kotivihkiminen, mutta itse halusin kunnon hääjuhlan jos naimisiin menen. Tosi hyvin saatiin varattua kirkko, juhlapaikka, valokuvaus, meidän puvut jne. Kaasot auttoivat minua koristeluissa. Ruokapuolta ei tarvinnut erikseen mistään ostaa, kun miehen puolella keittiöihmisiä jotka sitten loihtivat häihin ruoan, suolaiset ja makeat herkut.
  Kyllä sitä välillä on miettinyt millä energialla kaiken jäjesti kun samaan aikaan vielä talopaketti saapui tontille, mikä myös vei aikaa.
  Onneksi vauva oli todella helppo, joka antoi aikaa touhuamiseen.
  Tsemppiä sinulle! Ja niinkuin aikaisempi kommentoijakin sanoi, niin parhaiten ihmisten mieleen jää se tunnelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä oli kyllä nopea aikataulu, vautsi! Ihanaa että kaikki meni siitä huolimatta juuri niinkuin toivoitte <3
   Tuosta tulikin mieleen kun kaasot mainitsit, että itse en ole kaasojakaan vielä tehtäväänsä kysynyt...
   Heitä en kyllä haluaisi tehtävillä kuormittaa, mutta kaipaisin kyllä heidät vierelleni seisomaan tärkeänä päivänä <3

   Poista
 5. Se, että onko myöhässä häiden järjestelyssä riippuu ihan siitä, oletko kuinka häähullu. :) meillä on häät ensi elokuussa, varattuna on vasta kirkko, hääpaikka sekä pitopalvelu. Ja niin, hääkengät olen ostanut kun tuli hienot vastaan kivalla hinnalla.
  Oma ystäväni järkyttyi kun kerroin hänelle ettei meillä ole vielä häiden värejä valittu, enkä ole mekkoakaan vielä katsonut. Kaiken ehtii tekemään kyllä, kunhan ei ala kurottelemaan kuuhun näissäkään järjestelyissä. Jos on pieni budjetti, pitää mennä sen ehdoilla ja miettiä mikä on tärkeintä teille häissä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä pieni hulluus olisi vaan hyvästä niin saisin jotain aikaan ;) En selvästikään ole sellainen häistä kohkaava bridezilla, koska hääblogien lukeminenkin suunnilleen aiheutti vain suunnatonta ahdistusta :D
   Meilläkin häät elokuussa, mutta teillä kyllä suunnitelmat paljon pidemmällä!
   Nyt vaan täytyy tosissaan ryhtyä tähän hommaan kuitenkin niin että pysyisi jotakuinkin selväjärkisenä tämän kaiken keskellä eikä ahdistuisi jo häiden ajattelemisesta ;)

   Poista
 6. Olet oikeassa, että häiden suurten linjojen (kuten kirkko, juhlapaikka, valokuvaaja, bändi) olisi hyvä varata viimeistään noin vuotta ennen juhlia, varsinkin suuremmilla paikkakunnilla ja varsinkin, jos haluaa jonkun tietyn. Mutta nopeamminkin saa kyllä bileet pystyyn, mutta sitten on ehkä oltava valmis ainakin joiltain osin kompromisseihin, tarkoitti se sitten häiden ajankohtaa tai haaveiden juhlapaikkaa.

  Minusta häiden suunnittelu oli aivan ihanaa, olen sellainen järkkäilijätyyppi, joka tykkää pitää langat käsissään. Mutta multa se onnistui vain siten, ettei meillä ollut vielä lapsia ja opiskelin. Nyt olisi varmaan tilanne ihan toinen ja häät pienemmät, näiden nykyisten resurssien mukaiset.

  Ihan vika tikki on muuten mennä lukemaan toisten pitämiä hääblogeja! Ne saa ahdistumaan sellaisenkin, jolla järjestelyt olisivat muutoinkin ihan kondiksessa. Nimimerkki kokemusta on.

  Mutta tsemppiä! Kirjaa vaikka ylös tekemättömät työt ja ala selvitellä niitä reippaasti. Muista, ettei monellakaan muullakaan morsiammella ole kokemusta häiden suunnittelusta, joten moni muukin alkaa heräillä häiden suunnitteluun vasta nyt. Tarttumalla toimeen olet heitä yhden kirkon penkkirivin edellä, eiks vaan? ;)

  -Kaisa

  VastaaPoista
 7. Mä kyllä ahdistuisin, jos häät olisi vasta 2016 lopussa ja nyt jo olisin hääpukunikin varannut. Muoti ja mieli ehtisi muuttumaan monet kerrat.
  Kyllä se siitä, yritä olla stressaamatta. Jos on kaiken valmiiksi mielessään maalannut, voi lopputulos ollakin pettymys.

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi! :)