10.11.2014

Isänpäivän poropata






 Eilinen isänpäivän menu onnistui hyvin, vaikka aina hiukan hirvittää kokeilla jotain ihan uutta ensimmäistä kertaa, varsinkin kun on paljon porukkaa syömässä ;) Vanhempani olivat hankkineet poron lihaa eri muodossa ja sain siitä osan. Isänpäivänä meillä herkuteltiinkin pitkään haudutetulla poropadalla. Koko pata kaavittiin tyhjäksi, siispä uskallan reseptin jakaa täällä teillekin! Alkuperäinen resepti on Ruokasurffausta- blogista. Lisäyksenä alkuperäiseen tässä meidän padassa on hunaja.




~ Pippurinen poropata ~
n. 7 hengelle

  • n. 800g-1kg poronlihaa
  • 2 pientä tölkkiä kuivaa omenasiideriä (ei light!)
  • 3 salottisipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • suolaa 
  • mustapippuria
  • roseepippuria
  • 4 laakerinlehteä
  • Mustapekka-juusto
  • 2dl kuohukermaa
  • 1rkl hunajaa


Tarvitset paistinpannun, kattilan ja uunipadan. Leikkaa poronliha suupaloiksi ja laita kulhoon omenasiideriin marinoitumaan, kahdeksi tunniksi huoneenlämpöön. Kuori ja silppua salottisipulit. Kuori ja silppua myös valkosipulit. 
Parin tunnin marinoitumisen jälkeen kaada siiderimarinadi siivilän läpi kattilaan ja ruskista  poropalat kevyesti pannulla voissa muutamassa erässä. Mausta jokainen erä mustapippurilla ja suolalla. Siirrä kevyesti ruskistetut poropalat pataan. Kuullota lopuksi pannulla salottisipulit ja lisää nekin pataan. Kaada pannulle pari desiä vettä ja raaputa pannusta kaikki maut talteen. Kaada huuhdeliemi mukaan pataan. 
Kuumenna kattilassa oleva siiderimarinadi kiehuvaksi. Se vaahtoaa paljon, kuori kaikki vaahto pois. Keittäminen tiivistää marinadin makua. Kun kaikki vaahto on poiskuorittu, kaada marinadi pataan poronpalojen ja sipulin päälle. 
Lisää pataan noin ruokalusikallinen roseepippureita, valkosipulisilppu ja laakerinlehdet. Laita 200 asteiseen uuniin alimmalle tasolle noin kahdeksi tunniksi hautumaan. Sekoittele pataa muutaman kerran haudutusaikana ja lisää tarvittaessa hiukan vettä. 
Parin tunnin kuluttua murenna pataan Mustapekka-juusto ja lisää kerma sekä hunaja. Tässä välissä, ennen juuston ja kerman lisäystä, poimin padasta pois laakerinlehdet. Anna hautua vielä puolisen tuntia, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Meillä poropadan kanssa nautittiin rapeakuorisia lohkoperunoita ja rakuunaporkkanoita :)





Suut saatiin makiaksi klassisella mutakakulla, jota meillä tehdään tosi usein. Mutta mitä sitä hyvää muuttamaan, mutakakku vaniljajäätelöllä ja mansikoilla ei ole koskaan huono valinta. Jos tämä kakku ulkonäöllisesti monelle muulle häviääkin, maussa se voittaa useat kakut mennen tullen ;) 

Ruokahalua heräteltiin ennen ruokailua glögibrunssilla, johon leipaisin aamulla pari pellillistä siirappipipareita. Tuolla ohjeella tulee todella maistuvia, hiukan karamellimaisia ja rapeita pipareita. Kannattaa kokeilla!






Tähän aikaan vuodesta muuten tuntuu olevan mahdotonta saada otetuksi valotukseltaan onnistuneita teräviä kuvia. Kaiken sen kirkastamisen jälkeen kuvat ovat suttuista pikselimössöä. Sama ongelma tuntuu olevan muillakin, eikä blogia oikein kuvattomaksikaan haluaisi jättää... Jokin valokuvaus- ja kuvien käsittelykurssi tulisi kyllä tarpeeseen! :) 


 Toivottavasti teillä oli oikein onnistunut ja mukava isänpäivä rakkaittenne seurassa <3

 Jenni



2 kommenttia:

  1. Varmasti oli superhyvä juhla-ateria! Minulla on myös tapana kokeilla uusia reseptejä aina kun on tulossa vieraita. Onneksi kaverit ja perhe ymmärtävät nämä kokeiluni, koskaan ei ole tullut "pyyhkeitä", vaikka lopputulos ei ole kokkia aina miellyttänytkään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä oikein suunmukaista ;)
      Living on the edge- tyylillä mennään siis sielläkin, se on oikein :D Ja hyvätapaisia vieraita sinulla :) Yleensä kokki itse onkin juuri se kriittisin! Niinhän sitä sanotaan, että toisen laittama ruoka on aina sitä parasta ruokaa <3

      Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! :)