20.3.2015

{ Knekkis }





Tässä se tulee, blogistanian yksi klassikko hiukan omaan makuun muokattuna- Knekkis! Alkuperäinen resepti on Kalastajan vaimo- Johannan käsialaa, mutta näkkäreissä parasta onkin kuinka helposti niitä voi muokata oman maun ja oman kuiva-ainekaapin mukaan. Tällä kertaa extempore leipoessa omasta kaapista ei löytynyt esimerkiksi seesaminsiemeniä eikä kaurajauhoja, joten alkuperäistä reseptiä hiukan muokkailin. Knekkis on todellista terveysruokaa, täynnä hyviä rasvoja siemenistä, mutta valmistuu ilman lisättyä rasvaa tai öljyä. Se on munaton ja maidoton ja sen voi muokata gluteenittomaksi vaihtamalla jauhot ja hiutaleet gluteenittomiin. Tämä rouskuva näkkäri maistuu aamupalalla, iltapalalla ja välipalalla ja pääruuan kyljessä fiininpänä näkkärinä. Se säilyy viikkoja hyvänä (ellei tule syödyksi parissa päivässä!) ja on tosi helppo tehdä. Knekkis vaatii tosin uunissa ollessaan aina vartin välein pientä tuuletusta, joten kovin kauaksi ei keittiöstä kannata leipoessa lähteä.




 { Knekkis }

  • 2dl ruisjauhoja
  • 2dl auringonkukansiemeniä
  • 2dl pellavansiemeniä
  • 2dl kaurahiutaleita
  • 1dl kauraleseitä
  • 1dl ruisleseitä
  • 1½tl suolaa
  • 6dl vettä

Sekoita kaikki ainekset taikinaksi. Jaa taikina kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle. Kostutetuin käsin taputtele ja painele taikina pelleille mahdollisimman ohuiksi levyiksi. Jaa taikina sopivan kokoisiksi paloiksi pitsaleikkurilla tai taikinapyörällä. Laita molemmat pellit yhtäaikaa uuniin, 180 asteeseen. Anna näkkärin kypsyä 45min. Vartin välein uunin luukku kannattaa avata ja pölläyttää kosteus uunista ulos, näin näkkäreistä tulee rapeita. Itse aina tässä tuuletuksen yhteydessä myös vaihdoin peltien paikkaa. 45 minuutin jälkeen säädä uunin lämpö 100 asteeseen ja anna näkkärien paistua vielä puolisen tuntia. Knekkiksen paistoaika riippuu uunista ja näkkärien paksuudesta. Valmis näkkäri on rapeaa ja kauttaaltaan kuivaa, kannattaa siis olla paiston suhteen kärsivällinen!










Jäin kaipaamaan näihin näkkäreihin kaupasta ostamissani näkkäreissä päällä ollutta sormisuolaa, joten ensi kerralla ennen levyjen uuniin laittoa aion heittää taikinan päälle vielä hiukan sitä. Erilaiset kuivatut yrtit toimisivat varmaan myöskin. Näiden muokkaamisessa vain mielikuvitus lienee rajana :)





Rouskis, maiskis ja ihanaa viikonlopun alkua! :)

Jenni



6 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! Pitääpä kokeilla myös :). Olin ennen tosi laiska leipoja, mutta sehän on helpoimmillaan muutaman minuutin juttu! Teen usein esim. tuoretta leipää aamulla ja keksin vielä itse reseptit, kunhan vaan sekoittelen juttuja ja pim – hyvä tulee XD

    <3 Hannele
    http://www.rakkaudellahannele.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! En minäkään innostu kovin aikaa vievistä tai vaativista resepteistä, en ikinä jaksaisi temperoida suklaata tai näprätä macaronseja :) Sinnepäin- ohjeet on parhaita ja niitäkin voi vielä soveltaa mielensä mukaan!

      Poista
  2. Näkkäriä en olekkaan vielä leiponut. :D
    Yleensähän mun leipomukset "onnistuu" niin hyvin, että enpä tiedä kannattaako edes kokeilla. Toisaalta sun fiilistely sai mut tosi uteliaaksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kuule, tässä sä et voi epäonnistua! :D Pidät vaan tarpeeksi kauan uunissa ja välillä tuuletat (uunia siis, tai voihan siinä samalla vähän käsiä ilmassa heilutella ja huutaa wuhuuu!! :D)
      Vaihdat vaan kaikki jyvät ja jauhot sun ruokavalioon sopiviksi ettei tule mahakipuja.

      Poista
  3. Näyttää ja kuulostaa hyvältä! Kahta siemennäkkärireseptiä olen jo testannut, tosi hyvää tuli kummallakin. Tätä sun reseptiä en kyllä uskalla kokeilla tuon rukiin takia, vatsa ei tykkää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näkkäreissä kiva puoli (niinkuin leivissä yleensäkin) on just se muokattavuus. Näihin voi laittaa ihan niitä jauhoja ja jyviä mitkä omaan ruokavalioon sopii :) Mä sitten taas rrrrakastan ruista ja luojan kiitos se mun kropalle myös sopii!

      Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! :)