22.12.2016

Saaristolaislimput joulupöytään




 Heippahei!

Vähiin käy päivät ennen joulua, vaikka siltä ei tunnukaan. Itse pääsen rauhoittumaan joulun viettoon vasta huomisen työpäivän jälkeen kymmenen maissa illalla. Ja vielä olisi vaikka kuinka paljon hommia hoidettavana täällä kotonakin! Onneksi se joulu tulee vaikka kaikkia suunniteltuja juttuja ei ehtisikään toteuttaa tai kaikkea aikomaansa joulupöytään leipoa. Tunnit vuorokaudessa ovat todellakin rajalliset, näin joulun alla sen varsinkin huomaa :) 
Joululeipä on kuitenkin sellainen, mikä on pakko jouluksi itse leipoa, vaikka menisi yötöiksi! Mausteinen limppu vaan kuuluu mun jouluun. Saaristolaislimppu säilyy hyvin kylmässä ja sen maku vain paranee muutamassa päivässä. Vaikka aika monta palaa saa helposti syötyä suoraan uunista otettunakin, voin sulaessa kuuman leivän päälle ❤ Limppu on helppo tehdä, tosin kohotusaikojen takia hiukan aikaavievää puuhaa. Ohjeesta tulee kaksi leipää suorakaiteen mallisiin leipävuokiin tehtynä. Syö toinen itse ja anna toinen vaikka lahjaksi reseptin kera!

~SAARISTOLAISLIMPUT~

  • 1 litra piimää
  • 50g hiivaa
  • 2½dl siirappia
  • 2tl suolaa
  • 3dl kaljamaltaita
  • 3dl ruisleseitä
  • 5dl ruisjauhoja
  • 7dl vehnäjauhoja
Voiteluun siirappia ja vettä.

Lämmitä piimä kulhossa kädenlämpöiseksi ja liuota siihen murusteltu hiiva. Lisää siirappi, suola ja kaljamaltaat. Sekoita ja lisää taikinaan ruisleseet ja jauhot hyvin sekoittaen. Peitä liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa 1½ tuntia. Voitele kaksi suorakaiteen muotoista leipävuokaa. Sekoita taikinasta ilmakuplat pois ja kaada taikina vuokiin. Peitä liinalla ja anna kohota vielä tunnin verran. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja pistele limppuihin reikiä esim. haarukalla. Voitele leivät siirappi- vesi seoksella ja laita uuniin tunniksi. Voitele sen jälkeen vielä siirappi-vesi seoksella ja jatka paistamista puolisen tuntia.



 Niin paljon kuin tänne haluaisinkin vielä ennättää palata ennen jouluaattoa, niin enpä usko töiltä ehtiväni. Joten toivotankin nyt kaikille blogini lukijoille oikein rauhallista ja onnellista joulun aikaa! Instagram (casablancogram) päivittyy varmasti myös joulunpyhinä, joten nähdään siellä ❤






4 kommenttia:

  1. Tällaiset tummat joululeivät ovat suurta herkkuani! Tein eilen vastaavanlaista leipää, tosin omassa reseptissäni ei onneksi ole ruisjauhoja niin minunkin vatsa sietää sitä paremmin.
    Ihanaa joulua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joululeipiä menee helposti aamupalaksi, päivällä ja vielä illallakin :) Onneksi reseptien muokkaaminen on helppoa ja nykyään erilaisia jaohoja ja leseitä saa ihan perusruokakaupoistakin!
      Kivaa Tapaninpäivää ja joulun jatkoa sinne <3

      Poista
  2. Näyttää herkulliselta, kiitos ohjeesta ja oikein ihanaa joulunaikaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä, toivottavasti ohjeesta on iloa! Ihanaa joulun jatkoa <3

      Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! :)