18.2.2017

Keittiöremppa-ajatuksia

Eilisen perjantain kaltaiset flunssahuuruiset vapaapäivät voivat olla pahoja. Silloin on kriittisellä mielellä ja on ihan liikaa aikaa viettää kotona neljän seinän sisällä. Nyt näette jotain, mitä täällä blogissa ei oikeastaan koskaan ole nähtykään- kuvia meidän keittiöstä! Meillä tuli tammikuun lopulla kuusi vuotta täyteen asumista tässä talossa. Kuudessa vuodessa kotimme pinnat ovat pysyneet aika hyvässä kunnossa, toki varsinkin lattioissa näkyy kalusteiden siirtelystä ja hiekasta tulleita naarmuja. Pääosin ollaan oltu valintoihimme tyytyväisiä, mutta esimerkiksi keittiön materiaalivalinnat ovat harmittaneet meitä molempia jo niiden asennuksesta lähtien. En ymmärrä mitä ihmettä päässämme liikkui nämä valinnat lukkoon lyödessä, luulen että olimme silloin kaikista talon rakennukseen liittyvistä päätöksistä jo niin väsyneitä ettemme yksinkertaisesti enää jaksaneet ajatella mitään. 

 No mikäs tässä keittiössä nyt sitten oikein on vikana, saatatte miettiä.

Keittiöön valitsimme rungot ja työtason pähkinän sävyssä, ovet korkeakiiltovalkoisina. Korkeakiiltoisiin oviin olemme tyytyväisiä edelleen, ehkä nyt kuitenkin valitsisimme ovet vetimettöminä. Lattian ollessa mustaa laattaa, kokonaisuus on rauhaton. Me kuulumme siihen rakentajasukupolveen, jonka piti pärjätä ilman Pinterestiä, Instagramia ja sisustusblogeja. Minulla oli kuitenkin raksa-aikana käytössä leikekirja, johon keräsin kuvia sisustuslehdistä avuksi materiaalivalintoihin. Leikekirjassani on kuva keittiöstä, jossa on sama väritys kuin meidän keittiössä, mutta olen siihen vielä erikseen kirjoittanut että tällaista en ainakaan halua. Niinpä niin, jossain kohtaa päätöksentekovaiheessa olen nähtävästi unohtanut tämän huomioni kokonaan... 

Koska kalusteet ovat niin uusia ja hyvässä kunnossa, tuntuisi suorastaan hullulta edes harkita niiden vaihtamista uusiin vain siksi ettei tykkää niiden väristä. Keittiö muuten on ratkaisuiltaan toimiva, eikä näin hankalan mallista köökkiä millään muulla tavoin oikeastaan voisi edes kalustaa. Tykkään erityisesti tästä avoimen keittiön mallista, kokatessa näkee olohuoneeseen eikä ruuanlaittajan koskaan tarvitse olla eristyksissä muusta porukasta. Saarekkeen toisella puolella on hyvin tilaa baarituoleille ja apteekkarinkaapit ovat Jumalan lahja kaikkiin keittiöihin! Nyt kuitenkin tietäisin tämän keittiön pohjalta suunnitella monta asiaa toisin. Olemme leikitelleet ajatuksella millainen keittiö meillä olisi, jos nyt valitsisimme pintoja. Ainakin rungot valitsisimme valkoisina, keittiö raikastuisi jo sillä. Kodarissa meillä on sama väritys kuin keittiössä, mutta valkoisilla kalusterungoilla, ja ero keittiön sekametelisoppaan on suuri. Edes ne pähkinän väriset työtasot eivät näytä siellä kodinhoitohuoneessa niin pahalta. Lisäksi keittiö on jäänyt muutenkin kesken, tuota kiviseinää pitäisi jatkaa myös yläkaappien päälle yhtenäisen linjan saamiseksi, hankkia ja asentaa alasvaloja ja muuta pientä. Kiviseinä on kiva edelleen, etenkin kun se on oikeaa liuskekiveä eikä jäljitelmää.


Koska runkojen uusiminen ei ole vaihtoehto vielä vuosiin, aloin tutkimaan vaihtoehtoja. Moni on menestyksekkäästi DC- fixannut keittiön kalusteita, mutta koska jo esikoisemme koulukirjojen päällystäminen yhteistuumin sai tuskanhien ja lähes perheriidan aikaiseksi, keittiön fixaus luultavasti johtaisi avioeroon ;) Seuraavaksi löysin vaihtoehdoksi runkojen maalaamisen. Suurin osa löytämistäni nettikeskusteluista tosin oli tasoa "älä hyvä ihminen ryhdy tähän, vaan vie kalusteet ammattimaalaamoon ruiskumaalaukseen!" Googlailu ei juurikaan tuottanut tulosta onnistuneisiin itsetehtyihin runkomaalauksiin. Runkojen maalaus valkoiseksi olisi kuitenkin se todennäköisin vaihtoehto freesata keittiön ilmettä vaaleampaan ja valoisampaan suuntaan.

Jos muuten nyt rakentaisin taloa ja olisin tällaisten maailmaamullistavien päätösten edessä, ottaisin yhteyttä ammattilaiseen. Esimerkiksi Sannaan, joka on muunmuassa Lauran ja Lauran ihanien keittiöiden takana :)

Onko teillä kokemuksia keittiön pintarempasta kalusterunkoja maalaamalla?

8 kommenttia:

 1. Mulla on melkoinen sekasoppa keittiössä kun on osin vanhoja kaappeja ja sitten uusia kaappeja uusilla rungoilla. Yhtenäistämiseks mulle laitettiin uudet levyt päätyihin. Voiskohan toimia teillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimishan se, mutta kun noita päätyjä on niin monta...ja silti runkojen väri näkyisi kaapin ovien väleissä. Ja taas kiristäis pipoa :D

   Poista
 2. Vanhassa kodissa maalautettiin ovet, mutta rungot mies maalasi itse (näkyvät kohdat), niistä tuli ihan hyvät.
  Entäs jos joku teippausfirma tulisi laittamaan ne dc-fixaukset paikoilleen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mieluummin kuitenkin maali, ajatus keittiön muovittamisesta on jotenkin nurinkurinen :) Ja jos se lähtee jossain kohtaa repsottamaan ja täytyy taas päällystää uusiksi.
   Kiva kuulla että runkojen maalaus onnistui teillä! :)

   Poista
 3. Mä maalasin keittiön kaappien rungot ihan vaan seinämaalilla, kun inspis iski yks lauantai ilta iltavuoron jälkeen ja sillon on maalattava, kun on se fiilis! Mitään hävittävää noissa ei ollut, noista 80-luvun hirvityskaapinrungoista tuli mun mielestä hyvät ja likaisen beige vaihtui puhtaan valkoiseen. Pari kerrosta se vaati, mutta kannatti. Ovet dc-fixasin ja sain aikalailla 50 eurolla päivitettyä keittiön 80-luvulta 2000 luvulle. Nyt ollaan kuitenkin vielä vaihtamassa kaappien ovet ennen myyntiin laittoa, vaikka dc-fixit on pysynyt hyvinä vuoden verran ja maalatut rungot kestää nyt huomattavasti paremmin elämistä. Uuteen taloon mietittiin keittiötä aika pitkälti sillä logiikalla,että mikä vanhassa keittiössä ottaa päähän :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa just hyvältä pintarempalta :)
   Vaikka moni onkin sitä mieltä että miksi rempata jotain mikä ei ole rikki, mutta jos se joku ärsyttää kokoajan niin kannattaa se fiksaus silloin.
   Dc fixaukseen en uskalla ryhtyä, mutta maalaus voisi olla se juttu! Kiva oli kuulla teidän pintarempasta Terhi :)

   Poista
 4. Melamiinirungot on periaatteessa muovia, joten kun valitsee oikean pohjamaalin niin kyllä sen pitäisi pysyä. Itse maalasin kerran kaappien ovet spray pohjamaalilla ja siihen päälle pintamaalin. Hyvä tuli mutta runkoja on tietty hankala viedä pihalle sumutettavaksi :) mutta tarkoitus oli siis sanoa että kyllä maalin pitäisi pysyä kun pohja on oikea ja hyvin tehty. :) olen samaa mieltä, että ruskea ja musta on ihan hyvä yhdessä, kunhan ovat balanssissa. Tarpeeksi valkoista niin pysyy yleisilme raikkaana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin olen järkeillyt. Kalusteille on onneksi omia maaleja, eiköhän niillä voisi kokeilla! Kaikki rungot täytyy maalata paikoillaan kun ei haluta purkaa keittiötä, joten spraymaali on poissuljettu vaihtoehto vaikka sillä varmaan jälki olisi tasaisin.
   Värit täällä on pääasiassa edelleen kivat, mutta ollaan vaan käytetty niitä vähän väärin... pieni valkaisu tekis ihmeitä :)
   Kiva kuulla että tekin ootte uskaltanu kalusteita maalailla!

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! :)